15. Hypnose en wetenschappelijk onderzoek

Spectaculaire resultaten van hypnose bij kinderen met buikklachten:

Dr. A.Vlieger, kinderarts, had zelf kennisgemaakt met hypnose, en zij is dit gaan toepassen op kinderen met onbegrepen chronische buikklachten. Zij zag dat het hielp en wilde hier onderzoek naar doen. Prof. M. Benninga, kinderarts VUMC wilde hier aan meedoen om aan te tonen dat het niet zou helpen. Zij deden eerst onderzoek naar 52 kinderen met onbegrepen chronische buikpijn, waarbij de ene helft werd behandeld met pillen en gesprekken en de andere groep ging 6x naar een hypnotherapeut. Na een jaar bleek dat bij de eerste groep die werden behandeld door de kinderarts met pillen en gesprekken 25% van de klachten af was ten opzichten van 85% van de kinderen die naar de hypnotherapeut waren geweest. Dat was een groot verschil. Na 5 jaar zijn al deze kinderen nog een keer onderzocht en nog altijd bleek dat de kinderen die behandeld waren met hypnotherapie veel minder klachten hadden dan de kinderen die door de kinderarts werden behandeld.

Vervolgens vroegen zij zich af of je wel naar een therapeut moet of dat je het ook zelf zou kunnen doen. Ze deden onderzoek bij 260 kinderen waarbij de ene helft naar een hypnotherapeut ging en de andere helft deed hypnoseoefeningen thuis. Nu was na een jaar 82% van de kinderen van de klachten af die naar een hypnotherapeut waren gegaan en 70% van de kinderen die thuis hypnose hadden gedaan.

En Dr. A. Vlieger krijgt vaak de vraag waarom hypnose nou werkt. Dat is niet zo heel makkelijk te beantwoorden. Maar een aantal andere onderzoekers uit Zweden hebben onderzoek gedaan waarbij ze gingen kijken naar de pijnsignalen op hersenscans, de pijnsignalen die mensen voelen als ze buikpijn hebben, en daar zagen ze dat na de hypnosetherapie het pijnsignaal steeds minder werd en uiteindelijk zelfs helemaal verdwenen was. Dus we weten dat het werkt, maar hoe, dat is nog niet bekend.

Mijn ervaring is dat het op heel veel gebieden werkt, en omdat ik hier zo in geloof, ben ik mijn passie gaan volgen. Cliënten verbazen mij nog steeds door verhalen dat het werkt en dat motiveert mij om door te gaan.

Bron: www.hypnosebijbuikpijn.nl 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie