31. Wat is hoogsensitiviteit?

Wat is hoogsensitiviteit? Ten eerste zijn er 2 termen die hierbij gebruikt worden, namelijk hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit. Deze 2 termen betekenen in Nederland hetzelfde, maar in België betekent hooggevoelig overgevoelig.

Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk met zowel positieve kanten als ook wat mindere kanten. Wat met name typerend is voor hoogsenstieve personen (HSP-ers) is hun diepgaande verwerking. De informatie die binnenkomt, wordt op een andere, diepere manier verwerkt. Subtiele verschillen of patronen worden makkelijker opgemerkt, omdat de informatie die binnenkomt in de hersenen grondiger en nauwkeuriger wordt verwerkt. Uit onderzoek kwam dan ook dat bij HSP-ers ten opzichte van niet-HSP-ers bij beeldvormingsonderzoek de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor complexe visuele verwerking meer gingen oplichten. En wat doet een HSP-er dan anders dan een niet-HSP-er. Als bij een niet-HSP-er informatie binnenkomt, komt hij al heel snel bij de volgende stap. Een HSP-er gaat de informatie vergelijken met gelijksoortige informatie die al is opgeslagen in de hersenen, gaat dan een risicoanalyse maken en gaat vervolgens kijken wat de beste actie is voor alle betrokkenen om vervolgens de actie het liefst in 1 keer goed uit te voeren.

Een tweede kenmerk van hoogsensitiviteit is de gevoeligheid voor prikkels. Het kan gaan om fysieke prikkels, emotionele prikkels, nieuwe situaties en sociale situaties. En niet iedereen is gevoelig voor dezelfde soort prikkels. De een kan niet tegen een etiketje dat in de trui zit en een ander kan niet tegen harde geluiden. Maar bijna elke HSP-er is gevoelig voor stemming of sfeer in een ruimte. Ik dacht dat dat voor iedereen zo was, maar toen ik erachter kwam dat ik hoogsensitief was, realiseerde ik me dus dat dat voor een grotere groep veel minder geldt. En daarom kan iemand dus een opmerking maken waarvan ik niet snapte dat je zo ongenuanceerd kan zijn, want dat voel je toch wel aan. Maar niet altijd dus.

De 2 hierboven beschreven kenmerken zijn het duidelijkst aanwezig bij hoogsensitieve personen. Maar er zijn meer verschillen die voor de een meer dan voor de ander gelden.

Ongeveer 20% van de mensen is hoogsensitief. De grondlegger van deze term is Elaine Aron, een Amerikaanse psychologe, die hier verschillende onderzoeken naar heeft gedaan. Zij heeft een vragenlijst opgesteld waarmee je kan kijken of je mogelijk hoogsensitief bent, hoewel dit niet heel zwart-wit is. En daarnaast vraagt men zich in de onderzoekswereld af of deze vragenlijst wel voldoet, maar om een idee te krijgen of je hoogsensitief bent, kan je deze vragenlijst zeker gebruiken. Deze vragenlijst staat in blog nr. 28 voor volwassenen en blog nr. 29 voor kinderen.

Er wordt nog veel onderzoek naar hoogsensitiviteit gedaan, dus in de toekomst zal er nog veel meer over bekend worden.

Bron: ‘Hoogsensitieve kinderen’ van Esther Bergsma en ‘Hoogsensitief’ van Elke van Hoof

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie