Wat is hypnose

Als je in hypnose gaat, ga je in een soort van trance, een staat die tussen wakker zijn en slapen in zit. Het is een hele normale staat, waarin je regelmatig komt, bijvoorbeeld als je aan het dagdromen bent. Maar ook als je reclame zit te kijken terwijl je vergeet dat je kan doorspoelen. Of dat je tijdens het autorijden een stuk kwijt bent. En op dat moment merk je daar niks van totdat je je ineens als het ware weer bewust wordt. Daarvoor was je even onbewust. Zo is dat ook tijdens hypnose. Je hebt eigenlijk niet door dat je in hypnose bent. Je hoort gewoon de geluiden om je heen, je hoort de stem van de hypnotherapeut, maar je bent wel meer in jezelf gekeerd en de omgeving is minder belangrijk.

Kan iedereen in hypnose

Iedereen kan in hypnose en dus in trance komen, de een alleen wat dieper dan de ander. En hoe vaker je in hypnose gaat, hoe dieper je gaat. Vaak geven mensen van tevoren aan dat het bij hen niet zal lukken omdat ze bijvoorbeeld graag de controle behouden, maar eigenlijk gaat iedereen in hypnose.

De diepte van hypnose

De diepte van hypnose kan je meten met een EEG-apparaat. Dit geeft de trillingsfrequentie van de hersengolven weer. Met dit apparaat is wetenschappelijk aangetoond dat je hersengolven tijdens hypnose een lagere trillingsfrequentie hebben. Bij stress is deze trillingsfrequentie heel hoog en tijdens je slaap is deze trillingsfrequentie nog lager dan bij hypnose.

De ontspannen toestand waarin je tijdens de hypnose raakt, maakt dat je nieuwe suggesties aan het brein kan geven, die kunnen worden overgenomen. Je kan ook makkelijker visualiseren, voelen en bijvoorbeeld tot inzichten komen. En zo kan je aan problemen werken die lichamelijk, psychisch en/of emotioneel van aard zijn.

Weten of hypnose ook voor jou werkt? Lees meer over waar hypnose bij werkt of maak direct een afspraak.